Barion Pixel

Vegye fel a kesztyűt az alattomos penész ellen!

Vegye fel a kesztyűt az alattomos penész ellen!

Penészfoltot fedezett fel otthonában? Üzeme rejtett szegletében penész ütötte fel a fejét?

Mielőbb cselekednie kell!

A penész megjelenése azon túl, hogy esztétikailag kifogásolható látvány, komoly hatással lehet mindennapi életünkre, egészségünkre. A penész spórák bejutnak szervezetünkbe és az immunrendszer nem megfelelő működése esetén több betegség kialakulását okozhatják, mint például az allergia, asztma, májelégtelenség, reuma, és köszvény.

A megfelelő kezeléssel azonban megelőzheti bajt!

 

Mi rejtőzik a penészes falak hátterében?

A penész megjelenése mindig egy intő jel arra, hogy valami nincs rendben a falak állapotával. A penészesedő falak egyik leggyakoribb oka a magas páratartalom, vagyis a helyiség nincs megfelelően szellőztetve, kevés a fény és nedvesek a felületek. Számos helyen találkozhatunk hőhíddal, beázásból, csőtörésből származó, esetleg salétromosodással összefüggő penészesedéssel. Ezek a tényezők együttesen ideális körülményeket teremtenek a penészgomba kialakulásának.

Mi lehet az oka a magas páratartalomnak? Régi, öreg házaknál például az elöregedett szigetelés lehet a fő ok, az új épületeknél pedig a túl jól záródó nyílászárók, melyek megakadályozzák a légmozgást és elősegítik a magas páratartalom kialakulását. A nedvesség kicsapódása 70%-os páratartalom mellett indul be, de hidegebb környezetben már kevesebb is elég a penész megjelenéséhez.

A penész nem csak a falakat támadhatja, de megtelepedhet szinte bármin, így ruhán, bútoron, használati tárgyakon is. A penész eltávolításához több eszköz áll rendelkezésére a tulajdonosoknak, de ezek közül sajnos nem mindegyik jelent végleges és hosszú távú megoldást.

 

Sok szobafestő él abból, hogy a félreinformált családok, akik a tisztasági festésre esküsznek, minden évben újra és újra kifestetik tavasszal lakásukat, vályogházukat azt gondolván, hogy egyszer csak megszűnik majd a penész probléma. Sajnos nekik minden télen rá kell jönniük, hogy ez nem így van.

Akik már hallottak a meszelés fertőtlenítő hatásáról (a meszelés megöli a penész egy részét), azok inkább meszeltetni szoktak. Számukra rossz hír, hogy a mész megkötése után sajnos megszűnik a lúgos hatás, ami addig a fekete penész pusztulását okozta, ezért ez is csak időleges megoldás, így pénzkidobás. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy mennyi gond van a mesteremberekkel, a felfordulással (bútorok összepakolása, letakarás, festés utáni nagytakarítás), amit egyszer még hajlandóak lennénk elviselni a penész teljes megszüntetésének érdekében, de évente újra és újra nem akarjuk ennek kitenni magunkat.

Többen esküsznek a rendszeres szellőztetésre is. Bár a levegő páratartalmát valóban csökkenti a szellőztetés, de legtöbbször nem vagyunk képesek megfelelő időközönként, elegendő mértékben, minden helységet tökéletesen kiszellőztetni. Ha Ön próbálta már tinédzser korú gyerekét rávenni, hogy szobájában rendszeresen szellőztessen, akkor tudja, hogy miről beszélek. A szellőztetés ugyan jó irány, de a tapasztalat azt mutatja, hogy önmagában nem hozza meg az áttörést annak, aki végérvényesen le akar számolni a penészes falaival.

Megint mások egymás után próbálják ki a különböző páramentesítő készülékeket, berendezéseket, hogy ne kelljen szégyenkezniük a penészes falak miatt vendégeik előtt. A klímaberendezések ugyan szárítják a levegőt, azonban rengeteg energiát használnak el működésük során, ezért számolni kell – a beszerzésen túl – a plusz villanyszámla költségeivel is, ami nem egyszeri, hanem folyamatos kiadás.

 

Használja a Casati által gyártott Casa Magic hő és hangszigetelő hatású beltéri festéket!

Ezeket a termékekket használd