Barion Pixel

Biztonsági tippek munkavégzéshez

Biztonsági tippek
Nehéz és néha fájdalmas tapasztalatok
Munkatársaink és barátaink és vásárlóink a munkák közben tapasztalt hibákat és belőlük levont tanulságokat szedték össze.

Mindenhol történhet baleset, létrák használatánál, villanyszerelésnél, elektromos berendezések használatánál.

 

A munkaeszközök, amikkel vigyázni kell.
Soha ne hagyjon semmit a létrán biztonságos rögzítés nélkül .
Mert visszafele jövet biztos a fejére vagy a lábára esik. Ha a csiszolást, köszörülést szemüveg nélkül végzi nem lesz meglepő, ha a csiszolt anyag belerepül a szemünkbe.
A létrán hagyott, bizonytalanul rögzített eszköz, anyag szinte 100%-ig, hogy ránk esik, kiborul, balesetet okoz.Egy példa: A munkatársunk mesélte, hogy a testvére pihentette a szögbelövő pisztolyt a létrán amíg kávézott, de mivel dolgoztak körülötte mások a rezgéstől leesett es pont a fejére.

 

Magas víznyomású mosó
Volt közöttünk, aki bérelt egy magas víznyomású mosót, ő mondta: „Én béreltem egy magasnyomású mosó berendezést az udvarunk kitakarítására. Az udvart sikeresen letakarítottam, szinte gyerekjáték volt a terasz lemosása, megláttam néhány piszkos széket, párnákkal. Fogtam egy kézzel egy párnát, másik kezemmel működtettem a magasnyomású berendezést. Nem sok figyelmet szenteltem rá, ahogy haladtam a mosással egyszer csak elrepült a párna, a fájdalomtól elengedtem, láttam a víz a bőrömet is levitte. Azóta nagy tiszteletben tartom a víz erejét.
Meglepően gyakori ez a fajta baleset ezeknek a gépeknek a használatánál. Kezeljük, olyan óvatossággal mintha pisztoly lenne a kezünkben. A magasnyomású víz a bőrünket leszedve a koszos, baktériumokat a húsba viszi es komoly fertőzéseket is okozhat.

 

Szögbelövő berendezés
Ha figyelmetlenül szögelünk, a lábunkat is oda szögezhetjük padlóhoz.
Voltunk egy munkán ahol a rétegelt lemezeket rögzítettek a födémhez. A szögbelövő folyamatos rá volt állítva, ami azt jelenti, hogy nem a gombot kellett nyomogatni, hanem folyamatosan nyomva volt es ha a fához nyomjuk rögtön lőtte a szöget.
Ilyenkor, ha figyelmetlen vagy oda is kapsz, ahova nem akarsz szöget. És ez az, amit történt. Az én lábam volt a „szerencsés” találat. Szerencsére jó erős csizmám volt így csak a körmöm sérült. Mindenképpen állítsa a szögbelövőt biztonságosabb üzemmódba. Nem érdemes kockáztatni, hogy a 80-as szög a lábadba álljon, vagy még veszélyesebb helyeket találjon meg. Egy – két perc gyorsaságért nem érdemes bebugyolált lábbal járni hetekig.
 

 

 

Áramütés
Az áram szabad szemmel láthatatlan!
Elektromos áramütés megölhet, áramtalanítson. Mindig ellenőrizze a vezetékeket, érintés nélküli, feszültség mérő készülékkel, fázis ceruzával, mielőtt megérintené őket.

Bedugtam a rádiót a konnektorba, és kikapcsoltam a megszakító meghalt. Gondoltam, ez most akkor biztonságos munkavégzés, es szétszereltem a konnektort. Hirtelen ütött meg az áram, a villamos energia rázta a karomat. Kiderült, hogy két áramkör is csatlakozik a konnektorba, és csak egy volt kapcsolva.
Veszélyes dolog, feltételezésekbe bocsátkozni az árammal kapcsolatban. Mindig ellenőrizze a vezetékeket, a feszültség fázisceruzával, kétszer is az összes vezetéket a dobozban. Egy érintés nélküli feszültség fázisceruzával, sok helyen kapható, és érdemes használni, mielőtt bármilyen elektromos munkát végeznénk.

 

Fúrás biztonságosan
Egy újabb történet, ami bizonyítja semmi sem veszélytelen. Egyik munkám alkalmával lyukat akartam fúrni egy fém darabba. Hitem szerint erős vagyok, és meg tudom tartani a fém darabot az egyik kezemmel, amíg a másikkal a fúrógépet kezelem. Hát nem így történt. A fúrófej fogott a fémbe, és kikapta a kezem rögzítéséből a fémet, az meg pördült, és csúnya mély vágást ejtett a kezemen. Tizennégy öltéssel varrták össze néhány óra múlva a kórházban, azóta is azt sajnálom, hogy nem szántam időt a fém rögzítésére, esetleg egy bilincs vásárlására, ahogy kellett volna.
Meglepő, hogy milyen gyorsan bekövetkezik egy ilyen baleset.
Ugyan ez fordítva is megtörténik, amikor a fúrófej indul körkörös pályára. Például ha egy gerendát próbálunk átfúrni, ami tökéletesen rögzítve van, a fúrófej megszorul és ha túl közel van az arcunk kopogtatni kezd az állkapcsunkon! Ha kicsi a fúró és kevés a nyomaték, az ilyen sérülések elkerülése véget, tartsuk távolabb az arcunkat a szerszámtól!

 

 

Túlnyúló gerenda
Óvakodj a fejmagasságban kilógó fáktól. Nagy ütést kaphat ha nem figyelünk oda.
Ha olyan környezetben kell dolgoznunk ahol több a fejmagasságban kiálló tárgy is van, lehetőleg ne viseljünk baseball sapkát mert a  napellenzője blokkolja a kilátás. Vagy ha még is legalább viseljük visszafele.

 

Veszélyes fűrészpor
A tető burkolata sok darabolási munkával jár, ott vannak a tetőablakok és szellőző lyukak, oromfal is véget ér, stb-stb.. Magam részéről azóta ragaszkodom a toló seprűhöz a tetőn, amit munka közben használunk, akkor is előadást tartottam erről a fiuknak. Volt kollégánk, aki azt hitte, hogy ő golyóálló, és persze nem használta a söprűt a fűrészpor, és egyéb hulladék anyagok összeszedésére. Akkor történt, hogy egyszer csak kicsúszott a lába alóla, és azon kapta magát, hogy szánkózik lefelé a tetőről. Szerencséjére tökéletes növényzet várta a kertben és felfogta jól sikerült esését, de az óta a seprű megszokott vallási eszköz lett nála is.
Tanulság: mindig tartsuk rendbe magunk körül a munkaterületet!!!!!

 

Létra-katasztrófa

Egy hanyagul felállított létra, hozzá támasztott deszkák, állványzat helyett, rossz kombináció. Állítson létrát megfelelő, módon és biztonságosan.

Nézzünk egy újabb történetet. Kedves ismerősünknek volt egy 2 méteres létrája, de szüksége lett volna 3 méteresre. Gondolta a fűrészbakok pont egy méter magasak, ha arra deszkákat fektet és felállítja az így kapott „pódiumra” a létrát, meg lesz a kívánt méret.
Igen!
Nem.
Amikor majdnem felmászott a csúcsra, a deszkák megcsúsztak. Úgy gurult szét az egész építmény, mint az üveggolyók. Nagy szerencséje hogy közel volt az ereszcsatorna és még pont meg tudott benne kapaszkodni, mielőtt a létra sorsára jutott volna.  Szerencsére elég erős volt ahhoz, hogy tartsa a súlyát. Ott lógott és kiabált, amíg a felesége ki nem jött. A létra bár látszólag ártalmatlan, de egy nagyon veszélyes barkács eszköz lehet, ha nem megfelelően használják.

El tudja kerülni a baleseteket, ha megfelelően, biztonságosan rögzített létrát, vagy balesetvédelmi szempontból kifogástalan állványt használ! Egy kis biztonság technika és józan ész segítségével elkerülhetőek az ilyen balesetek!.