Trilak festékek színkeverése

NCS színskálát lehet használni Trinát és Tikkurila színeknél akár úgy is, hogy Tikkurila színkódot kevertetek Héra festékbe  és viszont, mert bár a számozás más, mindkettő NCS-skála. Világos színek esetében, akár Poli-Farbe festékeket is kevertethetünk az NCS színskálából, de sötétebbet már nem, mert ahhoz nem lesz bázis.

Ha egyszer megvan a kiválaszott kód, akkor azt bárhol és bármikor vesszük, ugyanolyan lesz festékbe keverve. Csak arra kell figyelni hogy mindig ugyanabba a típusú festékbe kevertessük, mert különben lehet minimális eltérés. De csak minimális.

Én ha színt keresek, átnézem a Tikkurila és a Trinát színskáláját is és abból a rengeteg színből garantáltan meglesz az a bizonyos “tuti szín”. Tudom, ez a legnehezebb része. Hogyan lehet pár centis kis kártyákból kiválasztani azt, ami a legjobb? Írtam már ezzel kapcsolatban pár tippet ITT, de nem lehet elégszer ismételni: festékminta, festékminta, festékminta!

 

Üzletünkben Tikkurila színkeverő gépekkel közel 80 000 színárnyalatot tudunk kikeverni.

Keverhető anyagok:

 • Diszperziós és szilikát beltéri falfestékek
 • Diszperziós, szilikát és szilikon homlokzatfestékek
 • Műgyantás, szilikát és szilikon vékonyvakolatok
 • Latex festékek
 • Oldószeres zománcfestékek
 • Vizes zománcfestékek
 • Zománcfesték alapozók
 • Falazúrok és lakkok

A rendszer előnyei:

 • Több mint 80.000 színárnyalat színkeverése
 • Azonnal kiszámítható színkeverési költségek
 • 100%-os újrakeverési lehetőség

Elérhető színkártyák:

 • Tikkurila Symphony
 • Tikkurila Facade

Ma már egy jobb festékboltban több tízezer színből lehet válogatni, ami bizony nemhogy segítene, inkább csak megnehezíti a választást. Éppen ezért először ki kell zárni azokat a színeket, esetleg színcsoportokat, amelyek ugyan tetszetősek, de bizonyos okok miatt nem a legmegfelelőbbek a festeni kívánt helyiségbe.

Így azután, ha hosszabb meditálás után is, de meg lehet találni a legoptimálisabb színt, színeket a következő tanácsok figyelembe vételével. Legelőször is színválasztásnál figyelembe kell venni, hogy a színkártyán csak egy picike felületen látjuk a színeket, míg a falra festve, nagyobb felületen azok sokkal intenzívebbek lesznek.

Nem egy esetben kellett újrafesteni, mert ezt a tényt figyelmen kívül hagyták. Ebből a szempontból nem mindegy a szoba mérete és elhelyezkedése sem. Egy kisméretű szobát a világos színek tágítják, oda melegebb pasztellszínek ajánlottak. A nagyméretű helyiséget a sötét színek szűkítik, ezért ott bátrabban lehet azokat használni.
A hangsúlyosabb színek kisebb falrészeken, kiugrókon, egy-egy falon alkalmazva feldobják a pasztellszíneket. A selyemfényű festékek azon kívül, hogy tisztíthatóbbak több fényt tükröznek, viszont jobban láttatják a felületi hibákat. Nappali fényben másnak látszanak a színek, mint esti szürkületben, vagy mesterséges megvilágításban.

A festett felület szerkezete is befolyásolja a színérzékelést: a színek az árnyékhatás miatt sötétebbnek tűnnek durva textúrájú felületen, mint egy simán. Nagyon fontos a már meglévő színekhez igazodni, például a bútorkárpithoz, szőnyeghez, vagy a függönyhöz. Ezért ha lehet, színválasztásnál tartson magánál ezekből egy kis mintát.     Mi egy okos kis készülék, a színazonosító segítségével meg tudjuk találni valamelyik színkártyán a hozott minta színét, illetve színkódját.

De egy kis keresgéléssel, egy egyszerű papír fecni segítségével is megtalálható az.   Arra is van lehetőség, hogy kölcsönadott színkártyából, otthoni környezetben, közösen válasszák ki a megfelelő színt, színeket. De semmi esetre se válasszon számítógép monitorjáról, mert az és kinyomtatott változata is eltér a valóságtól. Színes magazinból kiollózott színt sem lehet csak megközelítőleg kikeverni, mert azon a szín sok kis apró eltérő színű pöttyből áll össze, viszont a kikevert festék színe azokból csak egyik szín lesz.

Nagyon fontos, hogy a kiválasztott színek a meglévő színekkel és egymással is összhangban legyenek. Ha meg vannak a színszámok jöhet a festékkeverés. Az automata  színkeverő gép a színszám beütése után kiírja a kiválasztott szín kikeveréséhez szükséges bázisfestéket és a hozzá való színezőpaszták mennyiségét.   Ha kevés színezőpasztát ír ki, akkor azt a színt (pasztell szín) az olcsóbb gyári fehér festékekből is ki lehet hozni, megközelítő pontossággal, féláron.SZÍNKEVERÉS

A színkártyák színei többféle színezőpaszta és az alapfesték összekeveréséből jöttek létre. Házilagos kikeverésükkel nem szabad próbálkozni, hiszen még egy profi szakembernek is fejtörést okozna, hogy milyen és mennyi színezőpasztát kéne hozzá beszerezni. De ha össze is jönne és kellene még belőle, ugyanazt a színt még egyszer kikeverni képtelenség volna. Otthoni színkeverésre minden festékboltban kaphatóak kisebb-nagyobb kiszerelésben színezőpaszták.

A Polifarbe Platinum Decor Színező tinta diszperziós festék, mész, vízüveg, cementkötésű portermék színezésére alkalmas. Kötőanyagmentes, kiváló fény-és időjárásállóságú koncentrátum, nyolc féle színben kapható. Vannak olyan színezőpaszták is, amelyek kötőanyag tartalmuknál fogva színezésre korlátlan mennyiségben, vagy önmagukban is használhatók. Ilyen színező az Aquakolor, 14 színben kapható és a Düfa Vollton színező, szintén több színben kapható.

Az X-Color univerzális színező koncentrátum ugyan önmagában nem használható, viszont magas színező erejű és valamennyi ismert festéktípus színezésére alkalmas. Ezekkel a  színezőpasztákkal az adott színező pasztell színárnyalatai keverhetők ki.
A megfelelő színezőpaszta kiválasztásához a szakboltban színtábla nyújt segítséget.
Bár a  kikeverhető színek választéka jóval szerényebb, mint a gépi színkeverésnél, de ha talált rajta megfelelő színt, azt a hozzá való színezőpasztával, szerényebb áron, házilagos színkeveréssel el tudja érni. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy fehér diszperziós festékből sötét színt nem lehet kikeverni sem színkeverő géppel, sem tubusos színezőpasztával. Ugyanis egy ponton túl a festékben lévő kötőanyag már nem képes megkötni a túladagolt színezőt, így az kivérzik, ezáltal a festett felület foltos lesz. Intenzívebb színt érdemesebb a gyári előre kikevert színkollekciókból kiválasztani, mert olcsóbb és nem kell a színkeveréssel bajlódni. Ezek a színes festékek a színtáblán megadott arányban fehér festékkel, vagy egymással keverhetők, így új színek hozhatók létre. Amennyiben mégis szakbolti színkeverés mellett dönt, ha teheti, kevertessen kis mennyiségben próbaszíneket és fesse fel a szoba különböző pontjaira. Lehetőleg önálló kis falfelületekre, és ne a meglévő színes fal közepébe, mert úgy torzulhat a színérzékelés. A döntéssel várja meg a festék száradását, mert akkor világosabb lesz, mint amikor felfestette.  Igaz a próbafestés alkalmazása egy kicsit időigényesebb és költségesebb megoldás, viszont a jó választás eredménye hosszú ideig élvezhető.